Έντεκα μετάλλια για την Εθνική στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα

Με το δεξί ξεκίνησαν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις οι αθλητές και οι αθλήτριες της Εθνικής ομάδας ορεινής ποδηλασίας στην πρώτη μέρα του Βαλκανικού Πρωταθλήματος. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται! Από νωρίς το πρωί η περιοχή «Λιβάδι», που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλης της Ξάνθης, γέμισε με ποδήλατα και αθλητές, οι οποίοι προέρχονται από 9 χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, και απολαμβάνουν την παραμονή τους στην περιοχή της Θράκης.

Οι κατηγορίες που αγωνίστηκαν το Σάββατο στο Cross Country ήταν των Παίδων και Κορασίδων, παρουσιάζοντας μεγάλες ανατροπές! Στην πρώτη οι Έλληνες ποδηλάτες έκαναν την μεγάλη έκπληξη, από την εκκίνηση του αγώνα, και ενώ ακόμη βρισκόταν στο starting loop. Ο Σταμάτης Εγγλέζος πήρε αμέσως κεφάλι στον αγώνα οδηγώντας έτσι τους υπόλοιπους αθλητές σε ένα δυνατό ρυθμό, που όπως φάνηκε στην συνέχεια, ήταν καθοριστικός για να ξεχωρίζουν οι προπονημένοι αθλητές που ήταν έτοιμοι να τρέξουν έναν τέτοιο αγώνα.

Ξεχώρισα Εγγλέζος, Σταματόπουλος, Αλαμανιώτης
Ο χρόνος κάλυψης της απόστασης της 2ηςστροφής του αγώνα έλαβε χώρα σε 17’ και σημειώθηκε από τον αποσπασμένο Έλληνα αθλητή Εγγλέζο. Πίσω του, το ελληνικό δίδυμο, των Αλαμανιώτη- Σταματόπουλου που καταδίωκε τον Εγγλέζο πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση χωρίς να μειώσουν καθόλου τον ρυθμό τους. Και ενώ τα πάντα έδειχναν ότι με αυτήν την σειρά κατάταξης θα πάνε μέχρι και την ολοκλήρωση του αγώνα, η θεά τύχη είχε αντίθετη άποψη!

Κατά την διάρκεια της τελευταίας στροφής ο προπορευόμενος αναβάτης Εγγλέζος, είδε να μειώνεται η πίεση στο μπροστινό του ελαστικό, κάτι που του έκοψε φόρα. Λίγα λεπτά αργότερα τον προσπέρασε το Ελληνικό δίδυμο που ακολουθούσε πιο πίσω. Την γραμμή τερματισμού πέρασε πρώτος ο Αντρέας Σταματόπουλος με χρόνο 54:09’ και στέφτηκε Βαλκανιονίκης στην κατηγορία Παίδων. Στην 2η θέση τερμάτισε ο Μάνος Αλαμανιώτης και στην 3η ο Σταμάτης Εγγλέζος.

Η νίκη των τριών Ελλήνων αθλητών είναι από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των Βαλκανικών αγώνων, και αποτελεί αποτέλεσμα της καλής δουλειάς που γίνεται στους κόλπους του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Η Βουλγαρία κυρίαρχη στις κορασίδες, η Σερβία στους masters
Στις κορασίδες, πρώτη τερμάτισε η YoanaValkanova από την Βουλγαρία. Η νεαρή ποδηλάτισσα πραγματοποίησε έναν «μοναχικό» αγώνα, με σταθερό τέμπο που την οδήγησε στην νίκη, με χρόνο 47:40’. Η μάχη για την 2η και 3η θέση κρίθηκε μεταξύ της Ειρήνης Μαγιόγλου και της Μαρίας Θεοχάρη, που συμπλήρωσαν το βάθρο των νικητριών.

Μισή ώρα αργότερα την σκυτάλη των αγώνων πήρε η κατηγορία των Masters. Οι αθλητές κάλυψαν την απόσταση των τεσσάρων στροφών σε χρόνο 1:19:33’ με την θερμοκρασία την ώρα εκείνη να αγγίζει τους 35 βαθμούς κελσίου. Την πρώτη θέση κέρδισε ο αθλητής Οliver Strbac από την Σερβία ο οποίος κατάφερε να επιβάλει τον ρυθμό του και να αποσπαστεί από τον δεύτερο, αθλητή Dragan Jasovich από το Μαυροβούνιο, καθώς και από τον τρίτο Ilia Valkanov που ακολουθούσε με μικρή διαφορά.

Από ελληνικής πλευράς, ο Φώτης Τσιαβές είχε το καλύτερο πλασάρισμα, ολοκληρώνοντας την προσπάθειά του στην 4η θέση.

Τεράστιες μάχες στο eliminator
Μετά από καταπληκτικές μάχες που έδωσαν οι αθλητές και αθλήτριες των 9 ομάδων του Βαλκανικού Πρωταθλήματος, ξεχώρισε ο τελικός της κατηγορίας των Ανδρών. Νικητής και Βαλκανιονίκης για το 2022 αναδείχτηκε ο εκπληκτικός Ρουμάνος αθλητής Edemolnar, ο οποίος άφησε την 2η θέση στον μαχητικότατο Ηλία Τσορτουκτσίδη. Μεγάλος άτυχος ήταν ο πρωταθλητής Ελλάδας Δημήτρης Αντωνιάδης, ο οποίος είχε πτώση με αποτέλεσμα να χάσει θέσεις και να μείνει τέταρτος, παρότι μέχρι την στιγμή που συνέβη η πτώση καταδίωκε τον Ρουμάνο πρωταθλητή. Στην 3η θέση τερμάτισε ο επίσης Ρουμάνος αθλητής Burta.

Στις κορασίδες ξεχώρισε η Μαρία Θεοχάρη η οποία στέφθηκε Βαλκανιονίκης, αφήνοντας στην 2η θέση την συναθλήτρια της στην Εθνική, Ειρήνη Μαγιόγλου. Ο τελικός στους παίδες ήταν και πάλι Ελληνική υπόθεση μεταξύ των Αλαμανιώτη, Ενγγλέζου, και Σταματόπουλου. Έπειτα από μία ακόμη εκπληκτική μάχη μεταξύ των τριών αγοριών, Βαλκανιονίκης αναδείχτηκε ο Σταμάτης Εγγλέζος, αφήνοντας στην 2η τον Σταματόπουλο και στην 3η τον Αλαμανιώτη.

Στις γυναίκες και τις νεάνιδες τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά για τις Ελληνίδες αθλήτριες, με το πελοτόν να είναι αρκετά ανταγωνιστικό, παρά τον μικρό αριθμό συμμετοχών σε αμφότερες. Για την ελληνική αποστολή, η Καμπάνη κατέλαβε την 4η θέση αφήνοντας την Καρούσου στην 5η και την Τζουλάκη στην 8η.

Οι αγώνες του Βαλκανικού Πρωταθλήματος συνεχίζονται και ολοκληρώνονται αύριο το πρωί.

Πηγή