Bike-packing, το επόμενο επίπεδο

Με απλά λόγια, το bikepacking είναι η σύνθεση ποδηλασίας βουνού και μινιμαλιστικού κάμπινγκ. Συνδυάζει την ελευθερία της πολυήμερης ορεινής πεζοπορίας, με την πειθαρχία και τη συγκίνηση της ποδηλασίας βουνού. Πρόκειται για τη διερεύνηση τόπων λιγότερο γνωστών, τόσο κοντά όσο και μακριά, μέσω μονοπατιών, χαλικιών και εγκαταλελειμμένων χωματόδρομων, με χρήση ενός μόνο ουσιαστικού εργαλείου. Βόλτα, φαϊ, ύπνος, επαναλάβετε, απολαύστε!

 

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι το bikepacking απαιτεί μια μικρή περιουσία για να το εκτιμήσετε πλήρως: το τέλειο ποδήλατο, τις προσαρμοσμένες τσάντες και όλα τα τελευταία αξεσουάρ κατασκήνωσης. Ενώ η επένδυση σε ποιοτικά εργαλεία δεν είναι ποτέ κακή ιδέα, σίγουρα δεν είναι απαραίτητο. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας αυτό που έχετε στην κατοχή σας και επιλέξτε μια μικρή (25-50χλμ) διανυκτέρευση κοντά στο σπίτι. Ανακαλύψτε τι χρειάζεστε πραγματικά μέσα από την εμπειρία.

 

Bikepacking Bike

Το καλύτερο ποδήλατο που χρησιμοποιείτε είναι αυτό που έχετε ήδη. Αν χρησιμοποιείτε αυτήν την περίοδο ένα ποδήλατο βουνού που λειτουργεί για σας στο μονοπάτι, πιθανότατα θα γίνει μια πολύ ικανή πλατφόρμα εξόρμησης με λίγες τροποποιήσεις. Εναλλακτικά, κοιτάξτε λύσεις  στις αγγελίες μεταχειρισμένων, για ένα μοντέρνο crosstail hardtail, καθώς είναι οικονομικά, προσιτά, διασκεδαστικά και προσφέρουν μέγιστο χώρο στο πλαίσιο για τη μεταφορά εργαλείων.

 

Ακολουθούν μερικές άλλες πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε και ρυθμίζετε το ποσήλατό σας:

 

ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Το Bikepacking απαιτεί πολλές ώρες στη σέλα, οπότε ένα άνετο ποδήλατο και σέλα είναι το σημαντικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή εφαρμογή και αν έχετε ένα νέο ποδήλατο, δοκιμάστε το μερικές φορές πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι. Επιπλέον, η σωστή μετάδοση είναι κρίσιμη. Οι λαβές Ergon μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της πίεσης στους καρπούς και τα χέρια, όπως και το τιμόνι. Και βεβαιωθείτε ότι η σέλα σας είναι άνετη!

 

ΤΥΠΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

Στο δεύτερο μέρος του Bikepacking 101, θα μάθετε πολύ περισσότερα για τους διαφορετικούς τύπους ποδηλάτων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ποδηλασία. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να πάρετε σχεδόν οποιοδήποτε ποδήλατο. Ωστόσο, η φύση του bikepacking συνήθως περιλαμβάνει χαλίκια, χωματόδρομους και / ή μονοπάτια μονοπατιών. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα ποδήλατο που μπορεί να ανταποκριθεί σε όποια περιοχή θέλετε να εξερευνήσετε.

 

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία που θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά προτού ξεκινήσετε μια πολυήμερη εκδρομή. Ένα καλό πολυ-εργαλείο και ένα κιτ επισκευής σαμπρέλας απαιτούνται για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε μηχανικών ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν. Και μην φύγετε από το σπίτι χωρίς ένα κιτ πρώτων βοηθειών. Το Bikepacking συχνά περιλαμβάνει οδήγηση μέσω απομακρυσμένου και τραχούς εδάφους οπου μπορεί να είναι δύσκολη η πρόσβαση από υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Να είστε προετοιμασμένοι και μην παίρνετε περιττούς κινδύνους. Πάντα έχετε μαζί σας ένα κινητό τηλέφωνο και μεταφέρετε μια εφεδρική μπαταρία. Εξετάστε το ενδεχόμενο να έχετε ένα Spot Tracker, ειδικά εάν ταξιδεύετε μόνοι σας:

 

Τσάντες και σακίδια ποδηλάτων

Η πιο σημαντική καινοτομία εργαλείων που βοήθησε στη διάδοση του ποδηλάτου είναι η εμπορική διαθεσιμότητα των μαλακών σακιδίων για ποδήλατα. Αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές σχάρες, αυτά αποτελούνται από ένα σάκο πλαισίου, μια τσάντα τιμονιού ή μια σακούλα χειριστή, ένας σάκος παλουκόσελου και περιφερειακές τσάντες. Φως, κουδούνι και προσαρμοσμένα στα σύγχρονα ποδήλατα βουνού, θα βελτιστοποιήσουν τη χωρητικότητα του ποδηλάτου σας χωρίς να αυξάνουν σημαντικά το βάρος του ή να επηρεάζουν τον τρόπο χειρισμού του. Τα περισσότερα κατασκευάζονται από μικρές εταιρίες, μερικές από τις οποίες κατασκευάζουν κατά παραγγελία κομμάτια, ενώ άλλες προσφέρουν έτοιμα σχέδια για να ταιριάζουν σε συγκεκριμένες μάρκες και μεγέθη πλαισίων. Σκεφτείτε να επενδύσετε πρώτα σε μια κυλινδρική τσάντα, στη συνέχεια, ένα σετ σάκων πλαισίου. Εναλλακτικά, δείτε τις ιδέες μας παρακάτω σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό που ίσως έχετε ήδη.

 

Αν δεν θέλετε να αγοράσετε τσάντες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά απλά κομμάτια εργαλείων που ίσως έχετε για να κάνετε ένα γρήγορο overnighter. Για αρχάριους, μια άνετη ημέρα, με αδιάβροχες τσάντες που προσδένονται στο τιμόνι σας, μπορεί να σας ανοίξει το δρόμο προς μια “σπαρτιάτικη” προσέγγιση. Επιλέξτε για αρχική δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες. Αν όμως έχετε στόχο να εξερευνήσετε τεχνικά μονοπάτια, ίσως είναι καλύτερο να αφήσετε τους σάκους ποδηλάτου στο σπίτι και να προτιμήσετε σάκο πλάτης αναβάτη. Μην ξεχνάτε ότι το bikepacking είναι πολύ απολαυστικό στο μονοπάτι και, υπερφορτωμένοι με εργαλεία, δεν θα μπορείτε να το απολάυσετε.